Geschiedenis

De Kralingerhoutflat dateert uit de late jaren vijftig. De splitsingsakte is gepasseerd in september 1959.

De gemeente Rotterdam heeft de flat ooit omschreven als: “een gebouw dat van cultuurhistorische waarde is als vroeg voorbeeld van een naoorlogse serviceflat in de vrije sector voor de gegoede stand”. Hoewel de Kralingerhoutflat nooit een serviceflat is geweest geeft deze omschrijving aan dat het wel een bijzonder gebouw betreft.

De flat is ontworpen door de Rotterdamse architect H.D. Bakker, die ook kantoren en flats aan de Westblaak en de Schiedamse dijk ontwierp, alsmede het kantoor van Van Leeuwen buizen in Zwijndrecht. Kenners omschrijven het als een representatief voorbeeld van half open hoogbouw, zorgvuldig ontworpen met aandacht voor detaillering, kenmerkend voor de betere architectuur uit de naoorlogse wederopbouw. Karakteristiek zijn ook de verspringende balkons en de ver naar buiten geplaatste hemelwaterafvoeren. Dat deze kwaliteit in de jaren vijftig niet door iedereen werd onderkend blijkt uit de aanwezigheid in het Rotterdamse gemeentearchief van een lijvig dossier waarin de bezwaarprocedure tegen het verlenen van de bouwvergunning is gearchiveerd.

De flat is gebouwd als “vrije sector” project, hetgeen tot uitdrukking kwam in de oorspronkelijke koopprijzen, deze liepen uiteen van ongeveer ƒ 37.000 tot ƒ 70.000 afhankelijk van grootte en type van de flat. Voor het begin van de jaren zestig heel forse prijzen.

Flat in aanbouw circa 1959

Het wederopbouwkarakter is ook duidelijk te zien aan gekozen constructie. Niet alleen is de flat uitgevoerd in een relatief zware betonconstructie ook is er voor gekozen om (conform de toen geldende normen) schuilkelders onder de flat aan te brengen. Deze ruimten - in de wandeling de BB-ruimtes genoemd - zijn nog altijd aanwezig. Kenmerkend voor de periode zijn ook de nog altijd in gebruik zijnde gezamenlijke waskelder en de aanwezigheid van een speciale kettinglift voor vuilnisbakken. Ook de in het pand geïntegreerde huismeesterswoning is karakteristiek voor deze periode.

Op deze oude zwart-wit foto (links) die tijdens de bouw is gemaakt is goed te zien hoe het gebouw zijn contouren krijgt. Oorspronkelijk liep voor de flat nog een wetering die in verbinding stond met de Kralingse Plas en langs de Kralingseweg doorliep via Capelle naar Gouda. Deze wetering die in de jaren zestig is gedempt is op de foto van de bouw nog goed te zien.

De flat opnieuw in de steigers   2009

In de jaren zestig en zeventig is het terrein van de flat heringericht. De wetering is gedempt, en heeft plaatsgemaakt voor tuin en parkeerplaatsen. Aan het
 uiterlijk van het gebouw zelf is weinig of niets veranderd. Begin jaren negentig is de verwarmingsinstallatie naar het dak verplaatst, waarvoor geheel in de stijl van het gebouw een quasi liftkoker op het dak is bij geplaatst.

In 2010 is uitgebreid groot onderhoud uitgevoerd, waarbij de kozijnen aan de buitenzijde geheel zijn vernieuwd. (foto rechts) Voor het overige is de flat nog in zijn authentieke vorm behouden. Het terrein is heringericht waarbij het aantal parkeerplaatsen is uitgebreid. Tevens is het terrein afgesloten door middel van een slagboom.